Her girişimci başarısız olma korkusunun üstesinden gelmeye çalışır.
Korku bir sorundur çünkü hayatınızdaki her şeye zarar verebilir. Üretkenliğinizi mahveder, hayallerinizi yok eder ve inşa etmeye çalıştığınız işi kurmanızı engeller. Korku, girişimciliğin verdiği keyfi elinizden alır.
Girişimciler cesur, gözü pek kişilerdir – durduk yerde iş kurarlar, sektörlerin değişmesine neden olur, eğilimleri dönüştürür, kültürleri şekillendirir ve hayatları geliştirirler. Dişlerimizi sıkarız, gücümüzü toplarız, zihinlerimizde odaklanırız ve bir şeylerin gerçekleşmesini sağlarız.
Ve bazen de, korkarız.
Büyük bir şey başarabilmek için büyük bir şeylerin üstesinden gelmek zorundasınız. Üstesinden gelmeniz gereken en büyük şeylerden biri de korkudur. Korku, iş ile ilgili bir sorun değildir. Bu sorunu para harcayarak, daha fazla çalışarak, yazılım satın alarak ya da başkalarına atayarak çözemezsiniz.
Bu sorunla başka türlü baş etmeniz gerekir. İşte sizinle, başarısız olma korkusuyla baş ederken bana çok yardımcı olduğunu fark ettiğim dört prensibi paylaşıyorum.
1-Başarısız olacağınızı kabul edin.
Bilinmeyen şeylerden korkarız. Bu işletme iflas mı edecek yoksa başarılı mı olacak? Hayatta kalacak mıyım yoksa mahvolacak mıyım? Bir milyon dolar mı kaybedeceğim (işte ben bunu yaşadım) yoksa bir milyon dolar mı kazanacağım?
Korkuya baş etmek için, bilinmeyeni yolumuzdan çekelim. İşte bunu yapmanın yolu: bir gün mutlaka başarısız olacağınızın farkına varın.
“Başarısızlığı” nasıl değerlendirdiğimizi yeniden düzenlememiz gerekiyor. Başarısızlığın kötü bir şey olduğunu düşünme eğilimi gösteririz ancak aslında bu doğru değil.
“Başarısızlık” bakış açısı ile ilgili bir şeydir. Yeni bir işletme kurarken ya da ihtiyacınız olan sermayeyi ararken başarısız olmuş olabilirsiniz ancak bir de kazandığınız şeye bakın. Artık başarıya bir adım daha yakınsınız. Değerli şeyler öğrenip, dersler aldınız. Bir o kadar daha deneyimli ve bilgi sahibisiniz.
Bu benim kulağıma başarıya bir adım daha yaklaşmak gibi geliyor.
Thomas Edison, “Başarıya giden yolda başarısız oldum,” demiş. Bir yığın başarısızlık, dağ kadar büyük bir başarıya dönüşebilir, bu nedenle de haydi, durmayın ve başarısız olun. Daha da iyisi, mümkün olduğunca hızlı ve erken bir zamanda başarısız olun. Başarısızlık geçicidir; başarı ise kalıcıdır.
Arkanızı dönüp başarısızlıktan kaçmak yerine, başarısızlığa doğru koşun. Bir felakete doğru değil, başarıya doğru koşuyor olacaksınız.
2-Korkunuzun gerçek nedenini bulun ve bunu çözün.
Zihinsel olarak bir adım geri atın ve şu soruyu sorun: “Gerçekten neden korkuyorum?” “Başarısızlık” yeterince açık ve net bir cevap değil. Daha fazla, daha somut bir şey olmalı.
Düşünmeye devam edin ve sizi gerçekten korkutan büyük canavarları bulun:
- “Yeterince yatırım toplayamayacağımızda korkuyorum.”
- “İkinci halka arzı batıracağımdan korkuyorum.”
- “Ürün geliştirenlerin ürünler için verilen son tarihe yetişemeyeceğinden korkuyorum.”
- “Mail listemin yeterince uzun olmadığından korkuyorum.”
- “İçerik yönetimimin saçmalıktan ibaret olmasından korkuyorum.”
Tamam, böyle daha iyi. Artık korkularınızı damıtarak gerçekten daha nesnel, somut zorluklara dönüştürdünüz.
Peki, şimdi ne yapacaksınız? İsterseniz bunu kendi başınıza çözebilir ya da yardım alabilirsiniz. En büyük kazancınız, tehlikeli “başarısızlık” sorununun kapsamını daraltıp bir kaç ürkütücü konuya indirmek olacaktır.
Bunun için bir kaç kere denemeniz gerekebilir. Neden korktuğunuzu anladıktan sonra, korkuyla acı çekmek yerine bu sorunu halletmekle uğraşabilirsiniz.
3-Hedeflerinizin peşinden gitmeyi asla bırakmayın.
Korkularınız asla hedeflerinizi yok etmemelidir. Korkularınız ne kadar gerçekse, hedefleriniz ve hayalleriniz de bir o kadar gerçek ve büyüktür.
Korktuğunuz şeyin gerçekleşeceğini kabul ettikten sonra bir destek planı hazırlayın. Yeni bir işletme kurmak. Fethedilecek yeni bir hedef. Üstesinden gelinecek yeni bir zorluk.
Bir kere daha cesurca bir şey yapmaya başladıktan sonra, bu korkular geri gelecektir. Ancak bu sefer, korkularınızın aslında o kadar da korkulacak şeyler olmadığını biliyor olacaksınız.
Ve en kötü korkularınız gerçek olsa bile, her zaman peşinden gideceğiniz hedefleriniz olacak.
4-Korktuğunuz şeyi yapın.
“Korktuğunuz şeyi yapın ve korku yok olacaktır.” (David Joseph Schwartz)
En çok korktuğunuz şeyi yaptığınızda, korku ortadan yok olur. Başarısızlıktan mı korkuyorsunuz, o zaman durmayın, başarısız olun.
Garip bir şekilde genellikle en çok korktuğumuz şeyler, en çok istediğimiz şeylerdir. Eğer korkularımızın diğer tarafında başarı olduğunun farkına varırsak, korktuğumuz şeyi yapmak için daha istekli oluruz.
Bu kelimeleri klavyede yazmak kolay ancak şu an bahsettiğim şeyi gerçekten yapmak ise çok daha zor. Bir şeyler yapmak hiç bir zaman kolay değildir. Ancak aynı derecede ödüllendiricidir de.
Sonuç:
İstediğiniz girişimciye, dünya liderine, iş dünyasının önemli bir bireyine, büyük başarılar elde etmiş ya da başka türlü fazlasıyla uyum sağlamış bir kişiye sorun.
Bunların her biri korkuyu yaşamıştır. Aynı zamanda bu korkularla geriye çekilerek değil, ilerleyerek baş etmişlerdir.
Peki, ya siz neden korkuyorsunuz?
Yorumlar
Yorum Gönder